Gülen’in İade Talebi ABD’yle İlişkileri Gerebilir

Gülen’in İade Talebi ABD’yle İlişkileri Gerebilir

Türkiye’nin Fethullah Gülen için Amerika’dan resmi olarak iade talebinde bulunacağı haberi, Amerika ve Türkiye arasındaki ilişkileri daha da gerebilir.

Ankara, Gülen’in hükümeti devirmek için kurulan komplonun arkasında olan kişi olduğunda ısrarlı. Ancak uzmanlar, Gülen’in iadesinin hukuki açıdan zor olabileceğini söylüyor.

Gülen’i ve cemaat üyelerini hükümeti devirmeyi amaçlamakla suçlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Washington’dan Gülen’in iade edilmesini isteyeceğini belirtti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıçlarından ve şu anda Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa Komisyonu Üyesi olan Rıza Türmen, iki ülke arasında 1981’den bu yana yürürlükte olan bir iade anlaşması olduğunu söylerken Gülen’in iadesinin gerçekleşmesinin zorluğuna dikkati çekiyor.

Türmen; “İadenin gerçekleşmesi için bazı koşullar var, örneğin bu durumda birinin iadesi için o kişinin herhangi bir suç işlemiş ya da suçtan yargılanmış olması gerekir. Diğer bir koşul da, iadesi istenen kişinin işlediği belirtilen suçun, her iki ülkenin de yasaları kapsamında cezalandırılabilir olması. Bu koşulların yerine gelip gelmediği şüpheli. Bence Fethullah Gülen’in bir suçu ya da bu suçtan hüküm giymişliği yok. Bu yüzden bu iade için hukuki bir zemin olduğunu sanmıyorum” diye konuşuyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, dünkü basın brifinginde iade talebiyle ilgili bir soruya, “Dışişleri Bakanlığı beklemede olan ya da potansiyel iade talepleriyle ilgili yorum yapmaz” diyerek yanıt verdi.

Gülen’in ABD tarafından iade edilmesi talebiyle ilgili haberlerin ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Gülen hakkında bir soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı. Turizm ve Kültür Bakanı Ömer Çelik, soruşturmanın anayasayı ihlal temelinde Türk Ceza Kanunu’nun suç örgütü kurmak suçlaması çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti. Adalet ve Kalkınma Partisi, Gülen cemaati üyelerini polis ve yargının içine sızarak, dört eski bakan ile Erdoğan ailesini de kapsayan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını başlatmak ve hükümeti devirmeyi planlamakla suçluyor. Gülen, bu suçlamaları reddediyor.

Milliyet Gazetesi yazarı Kadri Gürsel, bu suçlamalara rağmen Amerika’nın Gülen’in iadesini bu yasalar çerçevesinde sağlamasının zor olacağını, çünkü anlaşmada siyasi nedenlerle suçlanan birinin iade edilemeyeceğinin açıkça belirtildiğini söyledi. Gürsel, “Bence anlaşmanın bu maddesi iade olasılığının önünü kapatıyor. Sonuçta Gülen’in iadesi ile ilgili talep ve söylemin tamamı zaten siyasi temeller üzerine kurulu” dedi.

Gülen’e yöneltilen suçlamalara kuşkuyla yaklaştığını belirten Washington, Türk hükümetini karıştığı iddia edilen yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına müdahale etmesi nedeniyle eleştirdi. Ancak Başbakan Erdoğan, hükümetinin, liderliğini Gülen’in yaptığı paralel bir yapı tarafından tehdit edildiği konusunda ısrarlı.

Taraf Gazetesi yazarı Semih İdiz, Başbakan’ın bu savunmasının, geçen ay yapılan yerel seçimlerde partisinin seçmen tabanını güçlendirdiği görüşünde. Semih İdiz, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle, Erdoğan’ın Gülen’in iadesi üzerine siyasi bir oyun oynadığını düşünüyor.

Semih İdiz, “Yerel seçimlerden önce ‘paralel yapıya’ karşı başlattığı ve kendisini kazançlı çıkaran bu ivmeyi, Cumhurbaşkanlığı konusunda ne yapması gerektiğini kararlaştırıncaya kadar sürdürmesi gerekiyor. Bence bu siyasi bir oyun. Amerika’yı hedef almak, eleştirmek, bu ülkede her zaman popülerlik kazandırmıştır. Türkiye’de Batı karşıtı olma gibi bir sorun var, işin içine Amerika girdiğinde bu Batı karşıtlığı had safhaya çıkıyor,” diye konuşuyor.

Uzmanlar, Washington’un Gülen’i iade etme olasılığının son derece az olduğunu, iade edilse bile bu sürecin yıllar sürebileceğini belirtiyor. Köşe yazarı Gürsel, iade talebi reddedilse bile iki ülke arasındaki ilişkilerin ciddi anlamda zarar görmeyeceğini düşünüyor.

Gürsel, “Amerika bu talebi reddederse ne olur, herhangi bir yaptırımı olacak mı? Bence hayır, çünkü Amerika – Türkiye ilişkileri çok boyutlu. Ayrıca hem Başbakan hem de hükümeti, Türk – Amerikan ilişkilerine önem veriyor,” diyor.

Şimdilik Erdoğan hem Gülen’e, hem de Washington’a bu konuda baskı uygulamaya devam ediyor. Geçmişte Türk mahkemeleri birkaç kez Amerika tarafından yapılan iade taleplerini yerine getirmişti. Uzmanlar, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle Ankara’nın hem Gülen ve üyelerine karşı başlattığı bu kampanyaya, hem de Amerika’ya uyguladığı baskıya devam edeceği görüşünde. (Amerikanın Sesi - 1 Mayıs 2014)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor